Saturday, December 10, 2011

Sampoy Koner Catering






kat sini ak nk bg tau tentang catering ak . .
ak leh bg tau serba skit tentang catering nie kat korang . .
sejak ak tamat stdy tengah awal tahun 2011 nie . .
ak cuba pikir nk uat bisness . .
tp ak xtau nk uat bisness pe . .
bpk ak de restoran di ipoh yg telah beroperasi selama 22 tahun . .
dan dr segi pemakanan dia mmg sedap . .
bkn ak nk puji tp costumer sndiri yg ckp . .
kami pn de regular costumer dr dl . .
then ayah ak bg idea . .
"along kenapa kamu xuat ketering je ? "
ak terkejut dgn cadangan dia dn ak pn run bisness catering . .
atas kerjasama antara restoran ayah ak . .
catering ak br beroperasi slama 2 bln . .
dan alhamdulillah telah mendapat beberapa majlis perkahwinan n lain2 . .
catering ak mempunyai beberapa package yg ditawarkan . .
perkahwinan kami akn sediakan khemah skali . .
mengikut citarasa costumer . .
pe yg specialny katering kami . .
kami menawarkan pemakanan yg murah dr katering lain . .
dan pemakanan yg lazat utk disajikan . .
klu anda xpercaya sila dtg ke restoran kami dan cuba sendiri
makanan kami secara percuma . .
kami memastikan kepuasan anda dr segi makanan dan perkhidmatan . .
usah ragu kerana kami telah lama beroperasi dlm perniagaan pemakanan . .
sebarang pertanyaan n facebook ..
bole dibuat dan melayari di . .


Saturday, October 8, 2011

Again n Again ?!


kenapa ?
selalu ak kena game dgn girl ?
dari dulu . . ak xpnh pn dpt rasa secebis pn kebahagia . .
baru ak nk menghayati kebahagia . .
akan dtg dugaan . .
np dr dulu smpai skarang ak asyik diduga ?
ak tabah ke ? ak kuat ke ?
tidak . .
hanya luaran saja ak berwatakan mcm tu . .
tp jauh di sudut hati ak ?
sp yg tau pe yg ak rs n pe perwatakan ak sebenar . .
ak tau . .
ak sedar . .
ak xsempurna . .
kelebihan kau kelemahan ak . .

np smua org xpnh nk nmpk pe yg ak uat ?
np perlu burukkan ak bagai dgn kwn2 kau ?

bkn kau xtau ak dmm waktu tu . .
sbb tu ak xleh msg kau n hantar kau g hospital. .

bkn kau xtau ak yg amik kau time kau di kl utk g ke kolej . .
tp kau ckp kwn2 kau amik kau . .

bkn ak xnk letak pic ko dlm wallpaper hp ak . .
tp kau tau xhp pe yg ak pkai ?

bkn kau xtau ak ssh utk de duit di kolej . .
tp kau becerita dgn org kau xckup duit utk beli gelang
spaya org tau ak xde duit utk bantu ko . .
bkn kau xtau ak akan uat pe sj utk tenangkan hati kau . .
pernah xak bg pasword fb n blog utk kau delete pe sj yg uat ko
rasa xselesa kan?

prnh xkau ckp kat ak kau sygkan ak sgt2 ?
tp pernah xkau maksudkan n huraikan syg kau itu ?

pernah xkau janji dgn ak spaya jujur n jg hati ak sbaik mgkin ?
tp np kau mgkir janji2 kau itu ?

kau sllu ckp np kau nk jg smua aty org sdangkan org xjg aty kau ?
tp pernah xkau nk jg hati ak sebaik mgkin ?

pernah xak ckp dgn kau yg ak risau bila ak berjauhan
dgn kau tkut kau xpndai jg diri ?
tp np dr skrng pn kau xjg diri ?

pernah xak ckp kat kau ak sygkan kau even kau xnmpk syg ak ?
sbb kau xkn nmpk syg ak pd kau mcmne . .

pernah xak ckp "i jnji,i akan jg u,i akan akn syg u smpai
i mati " dan "kalau de jodoh kita jmp lg" sambil ak
lemparkan senyuman pd kau ?
tp np kau xpnh nk simpan kata2 ak tu ?

pernah xak ckp biar ak ssh tp ak xnk kau ssh . .
tp kau tau n pnh nmpk xak pnjam duit sana sini utk kita ?

pernah xak ckp yg ak xpnh bercinta smpai setahun ?
tp kau jnji kita akan bercinta smpai mati . .

pernah xak ckp dgn kau ak xpnh nk amik kisah cemohan org psl kau ?
tp kau tau xmcmne hati ak tanggung setiap kali
cemohan dilemparkan pd ak ?

smblum nie pernah xak maki hamun kau n tinggi suara dgn kau ?
xpnh kan ? sbb kau tau ak bkn type mcm tu . .


kau xkan taukn mcmne ak syg kau ?
yee..
kau mmg xkan tau pe yg ak tanggung slama ini . .
kau xtau jalan pe yg ak lalui selama ini . .
kau xkan tau ak bahagia ke xslama ini . .
kau xkan tau beban yg ak tanggung slama ini . .
kau xkan tau pe yg ak korbankan slama ini . .

np kau xpnh nk jg hati ak ?
np kau ssh nk setia dgn ak ?
np kau ssh nk bg secebis kasih syg ?
np ssh kau nk bahagiakan ak mcm org lain ?


org tua2 pnh berpesan even NABI MUHAMMAD S.A.W pn pnh uat . .
berikan peluang ke-2 setiap insan yg sia2kan peluang pertama . .
yeee . .
setiap org layak terima peluang ke-2 . .
dan ak sanggup bg kau peluang itu even risiko . .
tp . .
mampukah n bersediakah kau jd ibarat seperti lahir smula ?
semua dlm idup kau BARU ?
serahkan yg LAMA pd ak . .
serahkan kedua2 hp kau sony n nokia pd ak . .
serahkan fb or laman lain pd ak ?
100% berubah utk ak ?
sanggupkah kau ?

pasti kau pikir 1000juta kali kn ?
utk lakukan smua tu . .
ak xkisah pn kau xnk peluang ke-2 tu . .
sbb kau pn xkan n prnh tau mcmner ak syg kau . .
so kau fikir la sedalam2 diri kau . .

org kalau kena tembak pn xkn pulih dlm ms 2 minit . .
org yg kena tmbak pasti perlu di hantar ke hospital . .

sm la mcm ak . .
ak di tembak xkn pulih dlm 2 min . .
ak di tembak ak perlu tmpat yg tenang . .

so the point
*if kau xberubah skrang,kau xkan berubah smpai ble2
*if kau xhargai org,maka org xkn hargai kau
*if kau mainkan org,pasti org akan mainkan kau kelak
*if kau seronok dgn kehidupan kau skrang,maka lg seronok la kau nnti di akhirat
*if skrang life kau leh tkar2 cinta,pasti kelak kau akan bercerai-berai

sbb . .
ak percayakan KARMA . .
balasan yg akan diterima setelah pe yg dilakukan kita . .

kau da besar pnjang n leh fikir waras . .
so pndai2 kau pilih jalan hidup kau . .
spaya kelak kau xmenyesal smpai sudah . .






Tuesday, September 27, 2011

perasaan atau balasan ?


ak xtau dimana sbenarnya silap ak . .
nk jgk ak cr mn silap ak utk membentuk satu hbungan bahagia . .
kdang2 ak terasa mcm dipermainkan . .
tp kdang2 ak dlm keadaan yg sgt bahagia . .
ak tkt sgt . .
jujur ak ckp hati ak nie mcm cpt goyah andainy 1 hari nnti . .
berlaku 1 penipuan dlm hbngan . .
mybe ak xkan dpt bertahan kmbali . .
sperti sedia mklum . .
hati ak nie da remuk sbnarny dan cuba dibina kembali spaya nmpk gah . .
tp mampu ke bertahan smpai ia siap dibina ?
persoalannya . .
np ak ssh utk mempercyai wanita ?
even my own girlfriend ?
sbb . .
cr dan tingkah laku beliau yg mmbuatkan ak kurang percaya . .
ak xkisah skit habuk pn klu dia nk contact mmbe2 dia . .
tp . .
mcm xperlu la klu nk jmp ak tggl hp . .
bila berjalan ak mntk hp dia akn cuba delete sesuatu . .
utk pe nk di delete klu just friendkn . .
mn2 mnusia pn akn terpikir np perlu delete dl . .
org2 ckp . . berani kerana benar . .
dan . . takut kerana salah . .
adakah dia uat slh ?
ak tau time dia g hospital dia de text dgn someone . .
kwn lm dia kot . .
tp mcm xbest la pggl saya dan awak . .
ak xkisah klu setakat kawan . .
tp smpai mengadu abis kat kwn dia tu np . .
ak tau time tu ak tido sbb ak dmm gak . .
perlu ke msg bagai saya n awak . .
ak pn de kwn girl . .
tp bahasa pn ak dgn ko . .
ak dgn hg . .
tp nk msg n ngadu bagai . .
xpnh plak ak . .
sbb ak rs yg penting just . .
gf ak dan family ak je . .
itu jela . .
tu je yg perlu tau pe yg terjadi kat ak . .
dgn diri ak sendiri pn sgt jarang skali nk bermesej dgn sp2 . .
perempuan lain ?
lg la jauh skali ak nk uat . .
sbb ak tau . .
dia sygkan ak dan akan cemburu . .
ak jaga hati dia . .
tp dia np ssh sgt nk jg hati ak ?
nk suh ak jd player ke pe ?
ak bole je nk uat . .
bole sgt2 . .
tp sbbkan ak syg . .
ak bkn nk jeles bagai . .
tp beragak2 . .
ak mls nk bncang soal nie . .
sbb jln penyelesaian sakit aty n gaduh je dpt . .
cm ak xtau nk luahkan kat sp . .
utk bg tau kat sp . .
pedihny pe yg ak pndam . .
ak cuma gelak ketawa n hppy dpn dia . .
mcm xde pe2 berlaku . .
sbb ak pkir xlm lg ak da nk abis blajar . .
then mcm ssh nk jmp lps nie . .
so lps nie ak nk kwl dia pn mcm ssh . .
mcm ak berikan kebebasan mutlak kat dia . .
ak percaya pd jodoh . .
ak berserah pd tuhan . .
pe yg terjadi akan dtg sdah tertulis . .
pe yg ak perlu uat hanya redha dgn ketentuannya . .
sabar dan terus bersabar saja ubatnya . .
smpai la smpai 1 tahapny . .
mybe tuhan just nk uji ak . .
xpe ak terima ujiany stelah pe yg ak harungi sblm nie . .
ak nk dia igat 1 bnda je dlm idup dia . .
klu bnda tu dia bole buat . .
kenapa ak xbole nk buat ?
so dia da besar pnjang n bole pkir scara waras . .
hope dia bole bg komitmen kat hbngan ini klu dia sygkn hbngan ini . .

"skali da kena pijak kepala,
xkan jd kali kedua,
cuma penyesalan yg kau akan dpt nnti".

Friday, July 29, 2011

argggghhh ~ rindu plak . .


ak dlm keadaan dilema . .
sbb . .
ak rindukan sesuatu yg jauh utk dicapai . .
hahaha . .
ayat mcm novel kn ?
tp besa la tu . .
adat la klu kita bercinta . .
klu jauh rindu . .
tp klu dkt2 hari2 pn kita nek rimas . .
so . .
agak adil la klu kita dlm keadaan situasi mcm tu . .
itu yg membuatkan ikatan kasih-sayang menjadi lebih erat . .
kdang2 duk t'menung gak ak . .
sbb hanya dpt dgr suara dia . .
tp xdpt feel yg dia didepan mata ak . .
sbb sllunya dia de je dpn mata ak . .
cubit ak . .
gigit tangan ak smpai lebam . .
tampor muka ak . .
perrrggghh . .
mmg ganas gler la . .
tp . .
ble da jauh . .
rindu la plak ak nk rs mnda tu . .
hahaha . .
xpe2 . .
xlm lg dpt la ak jmp dia tu . .
raya pn nk dkt da nie . .
dia pn kata nk dtg raya kat umh ak taun nie . .
xpela . .
kita tgk berani ke dia nk ckp dgn mak ak . .
tp mak ak plak jenis spoting . .
xde hal kot klu nk borak2 n amik ati . .
jenis family ak sempoy . .
haiiiissshh . .
ramadhan da nk hampir menjelama nie. .
ak xprepair pe2 lg . .
mara pn xde . .
haaa . .
berbuka makan maggie la jwbny nnti . .
dan minum minyak kete . .
hahaha . .
pe2 pn ak harap . .
raya nie adalah raya yg pling best . .
sbb dia de kat sisi ak . .
yeaaaahhhhaaaahh !
^^'

Wednesday, July 27, 2011

berilah ak kebahagian yg tidak pernah ak rs !


name bdk nie . .
nor fairiani binti mohd nordin . .
28.1.88 adalah tarikh dia dilahirkan . .
bdk nie pndai mmberi semangat kat ak . .
tidak kira jika sesuatu bnda tu menyusahkan diri dia . .
dia akn ttp mmbuatkan diri ak ketawa dan happy . .
ak amat menghargai pe yg dia uat utk ak . .
sgt penyayang orangny . .
sgt happy orgnya . .
pndai mengambil hati . .
tidak mudah tersinggung hati . .
sgt mmberi ak semangat . .
hahahah . .
thankx dear . .
u give me something new thing in my life . .
pe yg ak harapkan daripada hubungan ini adalah . .
kebahagiaan yg ak xpernah rs . .
kejujuran dari kau . .
kasih sayang yg sempurna . .
hahahaha . .
i hope so . .
u can be the best thing ever that i have dear . .
thankx !!



HAaaa . . nie lg 1 utk FATIHAH a.k.a TIHA (adik aku) . .

thankx jugk kat ko beb . .
ko bnyk berik ak smgat jugak . .
ak da anggap ko mcm adik ak . .
ko terbaik . .
ko sllu bg ak nasihat tnpa jemu . .
anyway ble ko nk msuk ustzah pilihan ?
ko sgt bgs dr segi agama . .
ko bnyk beri ak kesedaran . .
ko mmg antara adik2 ak yg ak syg !!
hahahahaha . .
pe2 prob . . ko share dgn ak . .
xdehal . .
ak de je kat blakang ko beb . .
do the best thing in ur life beb . .
raya nie ko jgn lp plak dtg umh ak yeee. .
^^'


Sunday, July 24, 2011

kekuatan dalaman ?!


argggghhh . .
di mana kekuatan sebenar ak ?
di mana ?
kenapa la ak terlalu lemah sgt dalaman ak . .
terlalu amik port psl dia . .
mybe . .
ak syg kat dia kot . .
xtau la . .
ak cuba jd yg terbaik antara yg baik . .
lupaka sgala prangai2 ak yg dl . .
cb terima bnda yg baru . .
tp bnda br tu agk ssh ak nk trima . .
haissshhh . .
ak gagahkan jgk la diri ak utk m'jd yg t'baik . .
pg nie . .
ak dpt 1 msg dr dia . .
tuuttt . . tuutt . .
ak t'jg . .
ak tgk pe yg dia anta . .
u . . i nk kuar jap . .
dgn mmbe2 i . .
ak t'sentap sbentar . .
xtau nk ckp pe . .
ak just reply . .
haaa . .
yela . . ikut u la . .
n ak mls nk soal siasat bnyk2 . .
sbb nnti msti hati ak t'singgung . .
hahahaha . .
so ak biarkan jela dia nk g mn . .
jnji pe yg pnting dia akn igt ak setiap lgkah dia . .
ak xnk jd yg dl . .
tp mampukah ak ?
mampukah ak buang perasaan itu ?
yela . .
sbb org ckp ak nie ahli pemikir . .
so kpala ak nie xleh t'lps pndang dr memikirkannya . .
xtau la ak nk ckp mcmne lg . .
hehehe . .
xpela . .
tuhan de dgn ak . .
pe yg ak perlu uat . .
tabahkan diri ak utk jd yg t'baik . .
tuhan adalah sgala2nya . .
de sbb2 np dia biarkan dugaan menimpa ak . .
xpe . .
ak redha . .
sbb . . sblm nie pn . .
da bnyk dugaan da muncul dlm idup ak . .
tp alhamdulillah ak tabah . .
n trus kekal utk berdiri tegak . .
pe yg ak harapkan . .
adalah yg terbaik drnya . .
n ak pn sm . .
ak xmntk dia smbah ak mcm diraja . .
ak xmntk ak dilayan mcm raja . .
ak xmntk . .
pe yg ak mntk . .
kejujuran . .
menghargai . .
dan . .
sntiasa igatkan ak . .
hahaha . .
ak xtau np t'tb je ak toching nie . .
adoi . .
lemahnya la ak nie . .
xpela . .
hope dia enjoy yeee . .
just tc ur self . .
ak cuba jd yg t'bek n memahami . .
ak cuba . .
walaupun ia agak perit bg diri ak . .
^^'

2 antara 1 ?

haaaa . .
kat sini pn ak da pening skit . .
ak xtau nk ckp mcmne . .
mntk maaf la . .
even kamu cb double meaning dgn ak pn . .
ak da dpt tangkap pe yg kamu nk ckp . .
ak phm . .
tp mntk maaf bnyk2 . .
ak xnk b'musuhan dgn sp2 . .
ak da pilih dia . .
n ak da mulai sygkan dia . .
ak xnk tipu kamu . .
ak bkn si bangsat yg tamak . .
ak bkn type yg mcm tu . .
ak bkn nk 2 - 2 skali . .
ak cuma nk jd yg setia . .
mgkin kamu t'lambat . .
ak phm perasaan kamu . .
pe yg ak nk ckp . .
kamu pilih la boy yg len . .
yg better than ak . .
ak bkn la yg t'bek . .
ak bkn . .
ak sgt la lemah . .
kamu cm lihat luaran ak . .
mmg luaran ak ramai yg ckp ak gagah . .
mmg . .
tp . .
kamu tau ke pe yg ak rs ?
xkn ?
sorie la . .
ak bkn manusia yg ego n sombong . .
ak nk just nk berkawan dgn smua org . .
ak nk jd yg terbaik dgn smua mata orang . .
ak nk mcm tu . .
mntk maaf sgt2 . .
ak da buat pilihan ak . .
mntk maaf uat kamu t'tunggu2 jwpan ak . .
sbb . .
ak da pilih NOR FAIRIANI BT MOHD NORDIN . .
utk mnjadi peneman idup ak . .
ak hrap . .
kita bole berkawan oke ?
friend for eva !! ^^'

far n far away !


Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu

Sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana

[*]
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku

[**]
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh disana rasa cemburu
Merasuk kedalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan

Back to [*][**]

Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
O…wu..wo..o..

Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai disini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Kumohon kau kembali

Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo

Back to [*][**]

Wo wo wo..
Wo wo wo..a a ai aishiteru


Zhivilia Aishiteru

Zhivilia Aishiteru

Friday, July 22, 2011

sinaran cahaya baharu !!

alhamdulillah . .
ak telah pulih dr keadaan yg huru-hara . .
saat-saat yg perit ak hadapi . .
ak mampu hadapi dgn gagah . .
ak bangga dgn diri ak . .
kerna ak mampu merentasi dugaan yg telah diberi olehNYA . .

yaa . .
btl la kata kwn2 ak . .
ini smua dugaan smentara . .
insyaallah akan datang kita akan dpt yg lebih baik . .
lebih baik dr sblmnya . .
dan . .
akhirnya ak telah jmp buah yg baik . .
buah yg elok tidak kira luar dan dlmny . .
buah itu mampu menjaga ak . .
menjaga ak dlm sgala hal . .
buah itu jg yg mmberi ak inspirasi utk trus hidup dan gagah berdiri . .
kata2 smangat yg br telah dibrikan kpda ak . .
spya ak bole pndang ke hadapan dgn jelas . .
spaya ak bole mncapai apa yg ak hndak pd ms hadapan . .

buah itu adalah yg t'baik . .
dl . .
buah itu hanya memandang ak dr jarak jauh . .
mgkin buah itu tahu ms itu ak dgn siapa . .
dan . .
buah itu tidak mahu hampir dgn ak . .
sbb buah itu tahu ak jenis yg setia dan tidak mendekati mn2 buah lain . .
buah itu tkt ak tidak melayan dia spertimana buah2 lain yg menghampiri ak . .
tp . .
mgkin tuhan telah temukan ak dgn buah itu kmbali . .
dan . .
buah itu sgt berikan ak galakan utk berdiri n jdkan bnda lps sbgai pngajaran . .

apabila ak menagis . .
buah itu memujuk ak . .
buah itu memarahi ak . .
buah berkata . .
ak nie lelaki . .
np nk nagis2 . .
malu la klu org tau . .

sambil ak menagis ak t'gelak dgn kata2 buah . .
mgkin btl kata buah . .
smpai ble ak nk menagis . .
smpai ble ak nk lemah . .
smpai ble ak nk jd mcmnie . .

ak cuba berdiri . .
tetapi . .
kaki ak lemah longlai . .
tidak mampu berdiri dgn tegak . .
tp . .
hadirny buah dtg memapah ak . .
ak dgn perlahan2 mampu berdiri . .
berdiri gagah sperti mn dahulu . .

kata2 buah itu bnyk memberi ak kesedaran . .
buah tersebut jg akan sentiasa berdamping dgn ak . .
tidak kira pe yg ak tgh lakukan . .
pasti buah itu akn muncul . .
xkan sah klu sehari buah itu xmuncul . .
hahahaha . .
anyway . .

thankx buah . .
kau beri ak erti kehidupan . .
kau beri ak kekuatan . .
kau beri ak senyuman . .
kau beri ak cahaya . .
kau beri ak harapan . .

insyaallah . .
i try to be a better man !!
^^'

Thursday, July 21, 2011

hati !

dalam kehidupan kita nie . .
xbnyk yg mampu utk kita capai . .
xsemua keinginan atau impian kita akan terlaksana . .

jika kita nk itu kita terpaksa lpskan ini . .
jika kita nk ini kita terpaksa lpskan itu . .
btl x ?

kita xmampu utk pgg 2 bnda dlm 1 ms . .
sbb kita bkn makhluk yg hebat atau yg mempunyai kuasa sakti . .
kita smua ada kelemahan . .
smua manusia mmpunyai 1 kelemahan yg sama . .
iaitu HATI !

Monday, July 18, 2011

Mencari kebenaran sebenar !!

kenapa manusia ssh nk phm . .
ssh sgt ke nk phm . .
bnda yg lps2 tu biarkan la . .
xpyh nk pndang blik bnda yg lps . .
mybe xde rezeki . .
so . .
biarkan la ak dgn life ak sendri . .
ak sdang bina diri ak utk jd yg t'bek . .
jgn la kau muncul n kusutkan kehidupan ak . .
ak pn tgh mencari2 diri ak sbnar . .
alhamdulillah de someone yg jd hati ak n mmberi smangat kpda ak . .
tq sgt . .
sbb dia ak gagah berdiri di kaki sndri . .
tnpa dia . .
xmungkin ak gagah berdiri . .
ak xmau kecewakan hati sesiapa lg . .
ak tidak mahu . .
ak mau jd yg t'bek antara yg t'bek . .
to be a better man . .
ak cb bg yg t'bek utk dia . .
insyaallah . .
ak jnji . .
tp . .
ak hrap pn begitu . .
kau bg yg t'baik utk diri ak . .
yg t'baik ak perlukan . .
^^'


Thursday, July 14, 2011

Try to be a better man

hahahaha . .
sememangnya ak akan try b'ubah . .
berubah menjadi seorang lelaki yg b'tanggungjwab dlm sgala hal . .
dari segi sikap . .
daripada cemburu kpda tidak . .
daripada baran kpda tidak . .
daripada pemalas kpda rajin . .
daripada masam kpda ceria . .
daripada liat solat kpada sllu solat . .
ak cuba . .
cuba menjadi yg terbaik di antara yg terbaik . .


esk ak akan berangkat ke trengganu . .
heyyy . .
beratnya hati nk tgglkan ipoh nie . .
mcm2 kenangan . .
kwn2 ak pn nmpk mcm sedih je td . .
hahaha . .
xpe . .
hanya utk smentara je sahabat . .
nnti raya kita jmp . .
doakan kejayaan kpda ak . .
insyaallah . .
1 hari ak akan berjaya . .
amin ~

Wednesday, July 13, 2011

memaafkan dan berdoa . .

hari ini . .
ak t'kapai2 mencapai 1 kehidupan baru . .
cuba utk mencapai . .
tp tangan ak yg agak pendek tidak mengenainya . .
mungkin memerlukan masa utk mencapainya . .
kerana manusia memerlukan masa utk membesar . .
dan . .
ak tidak la sehebat mn utk b'debat . .
tidak !!

mgkin ak sudah mendapat hidayah dr ALLAH S.W.T . .
hidayah utk tidak hanyut selamanya dlm kancah hitam . .
alhamdulillah ak sedar . .
tp . .
sesetengah manusia tidak dpt menerima hakikat itu . .
melemparkan segala-gala pahit kpada ak . .
ak t'senyum . .

mgkin ak memerlukan ms utk melupakan kisah yg lalu . .
tidak semudah seperti menyebut A B C utk melupakannya . .
kerna . .
ak bukan superman . .
tp . .
ak cuma seorang insan yg lemah longlai . .
dan ak cuma jdkan pengajaran hidup pd ms hadpan . .
insyaallah ak akan gunakan pengalaman lpas kelak . .

ak sudah memaafkan perkara2 yg lalu . .
tidak ingin sedikit pn dendam ak simpan . .
kerna dendam akn membuatkan kita benci . .
dan benci bole mmbawa kepada kematian . .

ak berdoa kpadaNYA . .
berdoa spaya ia menjadi t'baik disana . .
tidak mudah goyah keimanannya . .
biarlah orang lemparkan seribu kepahitan kepada ak . .
katakan la ak apa pn . .
walaupn ianya hendak menggelarkan ak malaikat b'topeng syaitan . .
ak tidak akan t'rasa hati . .
hanya senyuman ak lemparkan . .
kerna ak suda sedar keseronokkan di dunia tidak akan kekal . .
yg kekal hanya akhirat . .
dan harap juga ia pn begitu . .


الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىَ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذا بَاطِلاً سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Iaitu orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri dan duduk, dan dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi sambil berkata:
"Ya Tuhan kami, Engkau tidak menciptakan ini dengan sia-sia! Maha Suci Engkau! Maka peliharalah kami dari seksa api neraka."




Untuk pe ? Memberontak ?

setiap manusia akan diberikan akal dan fikiran . .
untuk kita berfikir secara matang dan waras . .
tp . .
apabila akal yg dianugerahkan kepada kita . .
tidak digunakan dengan baik . .
maka rosaklah akhlak dan diri . .
cuba berfikir matang . .
untuk diri sndiri dan bkn kerana nafsu seraka . .
kita manusia dikatakan makhluk yang terbaik . .
kita diberikan akal . .
fikiran . .
untuk b'fikir . .
tidak seperti haiwan yg mempunyai otak . .
tp tidak mempunyai akal . .
inginkah kita butakan akal kita seperti haiwan ?
maka . .
gunakan lah akal kita . .
jauhi laranganNYA . .
kerana satu hari . .
kita mungkin menyesal . .
menyesal apabila titik hitam muncul dlm sejarah hidup kita . .
menyerahkan diri utk dinodai . .
mmberi kepuasan kpda orang lain . .
untuk apa ?
NAFSU ?
DENDAM ?
MEMBERONTAK ?
kpada bnda yg lepas . .
spaya smua orang tahu . .
smua orang knl kau dlm malaysia ?
hah !
banggakah engkau ?!

pernah orang berkata . .
ikut hati MATI . .
ikut akal SELAMAT . .
berubahlah untk menjadi seorang yg solehah . .
sucikan lah diri mu daripada laranganNYA . .
kerana . .
1 hari kita pasti bertemu denganNYA kembali . .

Empty !

hari ini hari yg sangat membosankan . .
tanpa sp2 memberi semangat , ketawa dan kegembiraan kpada ak . .
hari yg sangat suram . .
sedih yg menyelubungi ku . .
tidak seperti hari2 sebelum ini . .
apakah mungkin ini juga dugaan daripadaNYA ?
klu ini la dugaanNYA . .
ak cuba tabah . .
dan
cuba sesuaikan diri walaupun ak xprnh rs sebegini rupa . .
YA ALLAH . .
engkau la tmpat ak mengadu nasib . .
kau lah tmpat ak luahkan segalanya . .
hanya engkau YA ALLAH . .
insyaallah . .
ak cuba tempuh hari2 yg penuh onak dan duri bersendirian . .
mgkin untuk menjadikan diri ak lebih tabah dr sblmnya . .

AKU SANGAT SUNYI . .
terlalu sunyi . .
tidak seperti hari2 sblm nie . .
thankx

Tuesday, July 12, 2011

Kekuatan pasti muncul (Umar al-Khattab)


mengapa selalu manusia leka dgn kesalahan sendiri ?
kenapa manusia sering memfitnah antara 1 sama lain ?
adakah ini tanda2 akhir zaman ?
yaa . .

pernah ak t'baca 1 buku novel b'tajuk KHALIFAH YANG BENAR !
dan ak membaca kisah Umar al-Khattab . .
"adakah engkau sudah menjadi pengikut Muhammad? " tanya Mulaikah sambil mencekak pinggang.Ternyata dia tidak senang hati apabila mendapat tahu suaminya bertemu dengan Muhammad.
"Aku yakin tidak ada Tuhan yang disembah melainkan Allah.Dan aku juga yakin Muhammad itu pesuruh Allah," jawab Umar al-Khattab.
"Hanya mereka yang miskin,lemah da bodoh sahaja yang menjadi pengikut Muhammad! " tengking Mulaikah.
"mengapa engkau berkata begitu?" Umar al-khattab tidak senang hati dengan kata-kata isterinya itu.
"Tidakkah engkau sedar wahai suamiku,bahawa hanya mereka yang miskin dan lemah seperti Bilal bin Rabah sahaja yang menjadi pengikut Muhammad.Sedangkan pembesar Quraisy dan mereka yang kaya seperti Abu Sufian,Abdul Uzza,Abdul Hakam dan ramai lagi menolak ajaran Muhammad.Jangan letakkan dirimu di tempat yang hina wahai suamiku," jawab Mulaikah.
"Ternyata sifat sombong engkau sudah menutup pintu kebenaran.Tidakah engkau tahu wahai isteriku bahawa Abu Bakar,Osaman Affan,Hamzah Abdul Mutalib dan ramai lagi saudagar kaya sudah memeluk islam.Apakah mereka itu juga bodoh dan lemah?"
"Mereka sudah terkena dengan sihir Muhammad.Aku tidak mahu suami ku juga di sihir oleh Muhammad!"
"Muhammad itu bukan tukang sihir.Dia seorang nabi dan rasul.Dia diutus untuk membawa kebenaran."
"Bukankah selama ini engkau antara orang Quraisy yang paling kuat menentang Muhammad? Tetapt mengapa malam ini engkau boleh berubah dalam sekelip mata?"
"Allah sudah memberi kepadaku hidayah.Dan aku berdoa semoga engkau juga mendapat hidayah."
"Aku tidak mahu menjadi pengikut Muhammad!!" jerit Mulaikah.
"Aku tetap menjadi pengikut Muhammad dan kita tidak perlu bercerai," herdik Umar al-Khattab pula.
"Kita sudah tidak ada persefahaman lagi,lebih baik kita bercerai." kata Mulaikah pula.
"Kamu pilih antara dua.Muhammad ataupun aku!"
"Aku lebih sayangkan Muhammad daripada engkau," tegas Umar al-Khattan.
"sekiranya begitu,ceraikan aku!!" pinta Mulaikah.
Akhirnya Umar al-Khattab akur dengan permintaan isterinya setelah Umar cuba memujuknya untuk memeluk agama islam.
Umar al-Khattab sanggup tinggalkan segalanya demi agama Islam yang telah di bawa oleh Nabi Muhammad S.A.W . .

pengajaran yg ak dpt dlm kisah Umar al-khattab ini adalah . .
jgn menagis dengan benda tidak pasti . .
tp menagis lah di jalan Allah . .
kerana Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita . .
dan Allah sentiasa berada dengan kita . .



Hati Tersentap !

malam nie . .
ak rs len sgt2 . .
mybe ak t'igat si dia lg . .
td ak t'baca blog si dia . .
ak t'gamam setelah melihat semua kenangan antara ak n dia . .
ak sedih . .
hati ak sangat2 t'usik . .
hampir2 ak ingin menitiskan air mata . .
tp . .
ak tahan . .
gagahkan diri sbgai seorang lelaki . .
yee . .
mmg ak da xkuat mcm dl . .
ak bkn lagi apek yg dl . .
apek yg kuat n tabah . .

sedang ak melayan lagu2 fav ak . .
t'igat kisah silam antara kami . .
membuatkan ak t'senyum seorang diri . .
pe yg dia nk . .
ak cuba utk capaikan utk dia . .
sbb ak ingin menjadi lelaki yg t'bek pernah dia jmp . .
to be a better man !!

np dia xprnah nmpk tu smua ?
kenapa ?
pe slh ak ?
mungkin . .
ALLAH maha kuasa ingin menguji ak . .
betul la ckp kwn ak . .
ak xbole nagis dgn sp2 . .
tp ak pasti bole nagis dgn tuhan yg maha esa . .
tuhan maha mendengar segala rintihan ak . .
ak berserah segala2ny diri ak kepadaNYA . .

ak perlukan ketenangan jiwa . .
dengan dekatkan diri dgn ALLAh . .
insyaallah ak akan b'jaya tenangkan diri ak . .
tuhan maha mengasihani . .

pe yg ak harap selepas ini . .
hidup ak akan berubah dgn petunjuk ALLAH . .
ak insan yg lemah . .
yg leka . .
yg selalu melakukan kesalahan dan laranganNYA . .
insyaallah . .
ak akan berubah 100% . .
dan . .
tuhan akan lindungi dan pelihara ak dengan dosa2 . .

perempuan yg baik hanya utk lelaki yg baik . .
dan insyaallah ak yakin . .
ak akan jmp tulang rusuk ak 1 hari nnti . .
insyaallah . .
AMIN ~

Friday, July 8, 2011

kisah perempuan ?

errhhhmmm !!
assalamualaikum . .
selami akal . .
selami jiwa . .
selami lautan luas . .
hahaha . .
gimik je beb . .

sebenarnya pe yg ak ingin luahkan kat sini . .
de something yg perasaan ak xpasti . .
adakah ak mampu bertahan dgn sikap girl akan dtg ?
mampu ke lg ak ubah dia dari kerap keluar ke jarang kuar ?
mampu ke ak hilangkan perasaan cemburu ?
hah !!
ak xpasti semua tu ak mampu hadapi . .

pe yg ak berdoa dan ak harapkan pd cinta yg akan dtg . .
dia mampu berubah diri dia . .
mulakan hidup2 yg baru dgn warna2 warni n tggalkan benda2 yg lampau . .
mampu memberi ak sinaran hidup . .
sentiasa berada di sisi ak . .
sentiasa contact ak dlm apa jua situasi . .
mampu melayan kerenah ak . .
mampu membuat ak ketawa sperti mana ak yg dahulu . .
sentiasa memberi dorongan kepada ak . .
sentiasa bersikap matang . .

ak de jmp beberapa girl selepas ak break off . .
de yg oke dan de yg xoke . .
mostly the same habit adalah . .
kerap keluar n lebih sk b'gaul dgn lelaki . .
haiiisssshh . .
mampu ke ak menahan nnti klu ak TERKAPEL dgn girl2 golongan ini ?
adakah ak akan t'jd sperti exgf lps ?
haissshh . .
ak xpn xtau nk ckp mcmne . .
ak tkt sgt !!
klu ak d'perbuat sperti permainan !!
sgt fobia !!
hahahahaha . .
mohd afif rifdi !
wakeup la . .
ini la adat klu bercinta !

just wait n see girl mn yg t'baik utk ak . .
girl yg dpt memenuhi ciri2 ak . .
setia , patuh , jujur dan pndai mengambil hati (manje)
insyaallah tuhan lebih maha mengetahui pe yg akn t'jd . .
ak ?
hanya tggu ms2 itu !! ^^'

Friday, January 21, 2011

Sofea part 7 (LAST EPISOD)

Terlalu banyak memori indah antara aku dan Sofea yang terukir kukuh dalam mindaku.Tak sanggup rasanya untuk aku menghapuskan memori itu dari igatanku kerana memori itulah yang memberikan aku semangat untuk hidup.Untuk aku teruskan perjalananku di atas dunia ini.Untuk aku terus bernafas buat seketika sementara nyawa pinjamanku ini masih dalam jasad.Terasa sudah lama aku duduk di taman.Sudah banyak lipatan memori ku singkap satu-persatu.Walaupun setiap hari aku akan mengenang perkara yang sama,aku tidak pernah jemu.Mengenang bayangan Sofea membuatkan aku tenang.Dia isteriku.Jadi memang layaklah jika aku mengenangkannya walaupun dia sudah tiada.Terlalu singkat masa yang ku lalui bersamanya.Aku masih belum puas untuk bersamanya.Masa terlalu cemburu denganku.Aku mahukan Sofea disisiku.Aku mahu dia bersamaku menanti si kecil yang bakal lahir tidak lama lagi.Tetapi itu hanya mimpi yang hanya tinggalkan kenangan.

"Sofeaaa!!!"

"Fazli,kenapa ni? Kenapa awak menjerit?" dia datang.Memang dia yang selalu datang apabila aku memanggilnya.Aku bukan mahukan dia.Dia bukan Sofea.Dia orang lain.

"Pergi!! Aku bukan panggil kau.Aku nakkan isteri aku.Aku panggil isteri aku.Isteri aku nama Sofea.Bukan kau.Mana isteri aku!! Sofea..Mana Sofea.Fazli nak jumpa Sofea".

"Tolong saya bawa dia ke biliknya,Dia perlukan rehat.Panggilkan doktor Anis.Dia tahu macammana nak handle pesakit ni".Aku tersenyum apabila nama doktor Anis di sebut.Dialah isteriku.Dia lah yang akan datang apabila aku yang memanggilnya.Dialah yang selalu memberikan aku kebahagiaan dan kegembiraan di sini.Tapi dia hanya akan datang menemui ku untuk menyuntikku dengan entah ubat apa hingga aku mengantuk.Mungkin dia sengaja berbuat begitu.Aku jenis yang susah tidur.Tambah lagi selepas Sofea meninggalkan aku.Doktor Anis sayangkan aku.Dia mahukan aku berehat secukupnya.Jadi,dia akan tidurkan aku.Dalam tidurku,aku akan bertemu dengan Sofea.Sofea akan berbicara denganku.Kami akan bergurau bersama.Tiap kali bertemu,pasti ada saja lawak baru yang Sofea akan ceritakan kepadaku.Dan pastinya aku tertawa riang.Sebelum Sofea pergi,dia akan mengucup dahiku dan berjanji akan bertemuku kembali apabila aku memanggilnya.Katanya dia kini jauh dariku.Dia tidak boleh selalu menemuiku.Sebab itu aku sering memanggilnya.Aku tahu dia jauh.Jadi aku akan menjerit sekuat hati untuk memanggilnya.

"Sofea..kenapa sofea tinggalkan Fazli.Fazli rindukan Sofea."Aku menuju ke bilikku.Aku sembamkan mukaku ke bantal dan aku tertidur dalam sedu sedanku.Dan dalam mimpiku.....

-----------------------------------------------------------------

Aku berjalan menuju ke pejabatku.Aku lihat ramai sekali orang awam di sekeliling jalan mengerumuni sesuatu.Aku juga tertarik untuk ke sana.Aku berjalan perlahan sekali.Aneh juga kerana kakiku seperti lemah.Dalam 10 langkah aku berjalan,pasti akan terjatuh.Jalanya rata tetapi aku tetap jatuh.Aku lihat semakin ramai yang mengerumuni kawasan itu,Dari kejauhan aku lihat orang awam menjerit.Ada yang wajahnya ketakutan dan ada juga yang seperti sedih.Langkahku semakin dekat dengan mereka.Perjalanan ku kesana terasa semakin lama.Aku diserkap keanehan yang menebal.Mulut orang sekeliling terbuka dan seorang menjerit tapi suasana sepi lagi sunyi.Tiada satu suara pun yang lahir dari mulut mereka.Aku berasak-asak ke hadapan untuk melihat apa yang mereka saksikan.Dan alangkah terkejutnya aku apabila aku melihat sebuah kereta Honda Jazz berwarna putih terbalik dan melanggar sebuah lori kontena.Aku lihat seorang perempuan yang sarat menggandung tersepit di dalam kereta tersebut.Darah terpercik di mana-mana.Ngeri aku jadinya.Aku merapati kenderaan tersebut.

"SOFEAAAAAAA!!!!!"

"Sabar Fazli..Kak Sofea dah tak ada.Saksi yang melihat kejadian tadi cakap kereta Kak Sofea cuba mengelak kontena tu.Pemandu kontena tu mabuk dan memandu menuju ke arah kereta Kak Sofea" kata kawan sekerja ku.

"Fazli sayang Sofea.Kenapa Sofea tinggalkan Fazli" aku meratap tagis apabila melihat jenazah Sofea terbujur kaku di hadapanku.

"Fazli,tak baik meratap depan jenazah macam ni.Kita semua sayangkan Kak Sofea.Tapi ingat,Allah lebih sayangkan dia.Sebab tu Allah ambil Kak Sofea dari kita supaya sedar betapa berkuasanya Allah.Bila kita kehilangan seseorang itu,barulah kita sedar bahawa kita sayangkannya".

Mak mengunjukkan sebuah kotak berbalut dan sepucuk surat padaku.Aku ambil dan dakap kotak itu.Kata mak,itu pemberian Sofea.Sofea berpesan,jika dia pergi,tolong jagakan aku.Sudah seminggu pemergian Sofea,aku masih tidak dapat menerima kenyataan.Pemberian Sofea juga masih belum ku buka.Setiap malam,aku akan menagis seorang diri.Aku akan menanti kepulangan Sofea di hadapan pintu.Kadangkala aku tertidur di situ.

Sebulan selepas kematian Sofea,barulah aku buka kotak pemberian Sofea.Sepasang baju yang mempunyai darah dan juga dalam kotak itu,Sofea selitkan sepucuk surat dan gambar perkahwinan kami.

Suamiku Mohd Fazli Ahmed,
Sejak pertama kali sofea melihat abang,sofea telah jatuh hati.Sofea tahu abang seorang yang nakal dan keras kepala.Tapi sofea tahu jauh di sudut hati abang,abang adalah seorang yang baik.Setiap kali sofea menatap wajah abang,semakin bertambah rindu dan cinta kepada abang.Namun,Sofea masih tidak berani untuk menyatakan perasaan tersebut pada abang kerana sofea tahu sofea bukan perempuan yang baik dan layak untuk abang.

Sejak dari mula lagi,sofea dapat lihat kelainan dan keistimewaan abang berbandingkan dengan lelaki lain.Perwatakan abang yang nakal dan degil menyebabkan sofea ingin mendekati abang.Kerana sofea tahu sofea boleh jadikan abang yang terbaik dan boleh berubah.Wajah abang yang menawan membuatkan sofea di lambung rindu yang berpanjangan,jika tidak dapat melihat wajah abang walaupun sehari.Hari-hari sofea terasa sunyi jika tidak dapat melihat sofea.Waktu sofea di universiti dulu,Sofea hampir hilang kekuatan untuk belajar kerana terlalu rindukan abang tapi sofea cuba kuatkan hati untuk belajar.Sofea masih ingat janji kita tentang mengejar cita-cita barulah kita bercinta.

Syukur setelah sofea berterus-terang pada mak dan abang sanggup terima sofea sebagai isteri yang sah,sofea rasa sofealah perempuan yang paling bahagia di dunia ini kerana di beri kesempatan oleh Allah menyayangi dan memiliku abang walaupun sekejap.Kalau sofea hendak tunggu keputusan abang la,sampai bila kita tidak akan berkahwin.Biar la sofea bertindak dahulu kerana sofea tahu,hanya sofea sahaja untuk hati abang.

Sayang Cahaya Hatiku,
Maafkan segala kesilapan sofea selama ini.Sofea tahu sofea banyak melakukan kesilapan.Sofea bukanlah isteri yang sempurna untuk abang.Sofea masih tidak layak untuk menjadi kekasih yang sempurna buat abang.Tapi ketahuilah wahai cahaya hatiku,abanglah lelaki pertama dan terakhir yang pernah sofea sayangi dan cintai dalam hidup ini.Sofea bahagia sangat dapat hidup dengan abang.

Jika abang perlukan teman pendamping,Abang carilah perempuan yang bernama Anis.Dia juga dahagakan kasih sayang dari seorang kaum adam.Sofea yakin dia perempuan yang baik untuk abang.Semoga abang dapat meneruskan hidup dengan baik selepas pemergian sofea.Sofea sayangkan abang dari awal sehingga ke akhir hidup sofea.Doakan kesejahteraan Sofea.Selamat ulangtahun perkahwinan kita yang kedua.Selamat hari lahir yang ke-25.Semoga dimurah rezeki dan dipanjangkan umur supaya dapat beribadat kepada allah.Dan sofea tidak lupa,baju yang di dalam kotak itu adalah di mana pertemuan kita dan abang telah menjadi wira untuk selamatkan sofea,disitulah bermulanya hubungan kita abang.

Air mataku merembes keluar setiap kali membaca pesanan terakhir dari isteriku.Ku usap dadaku.Sofea mengalami kemalangan jalan raya yang telah meragut nyawanya dan anak kami yang bakal lahir tidak lama lagi.Dia yang ketika itu dalam perjalanan pulang dari tempat kerjanya dan telah dilanggar oleh sebuah lori kontena yang melanggar kereta sofea dari arah bertentangan dipercayai dipandu oleh pemamndu yang mabuk.Masih ku ingat semasa kereta sofea dibersihkan,ada sebuah kotak yang berisi kek yang telah kemek.Hari kematian sofea bersamaan dengan hari lahirku juga ulangtahun perkahwinan kami yang kedua.Terasa duniaku gelap seketika apabila mengenangkan nasibku.

Semenjak kematian sofea,hidupku terasa kosong.Makan pakai tidakku endahkan.Setiap hari aku akan pergi ke kubur sofea untuk membacakan surah yassin.Kadangkala aku akan bercakap seorang diri di pusara sofea.Pakaianku tidak terurus.Mak risau melihat keadaanku yang semakin teruk.Aku menagis dan tertawa seorang diri.Malah kadang-kala aku mejerit nama sofea serta suaranya yang memanggil-manggilku.

Suatu hari,aku meminta mak supaya membawaku ke Rumah Idaman Hati.Aku ingin mencari perempuan yang bernama Anis yang Sofea nyatakan dalam suratnya.Aku ingin mengenali Anis dan mengetahui apa yang Sofea pernah katakan.Mak agak sangsi dengan permintaan ku namun mak tetap bersetuju denganku.

Tenyata Rumah Idaman Hati memang menyeronokkan.Di situ,aku dapati pelbagai jenis manusia.Yang tertawa,bercakap dan menangis seorang diri.Yang duduk berjauhan pun ada.Aku sudah jatuh hati dengan Rumah Idaman Hati.Aku minta mak agar aku dapat tinggal di situ.Alasanku agar aku dapat mengenali Anis dengan lebih dekat.Sebenarnya Anis ialah rakan sekerja Sofea yang juga seorang doktor di situ.Apabila aku melihat doktor anis,ku temui sebuah ketenagan sama seperti aku melihat Sofea.Sebab itu aku menganggap doktor Anis sebagai Isteriku.Setiap hari aku akan cuba mendekati doktor Anis.Namun,bukan mudah untuk aku berbuat demikian.Kerana doktor Anis sering sibuk dengan kerjanya.Doktor Anis hanya akan bertemuku apabila aku menjerit-jerit memanggil Sofea.

Setiap hujung minggu,mak akan datang melawatku dan setiap kali itu juga mak akan mengajakku pulang ke rumah.Aku tidak mahu pulang.Jika aku pulang,aku tidak akan dapat melihat doktor Anis.Keadaan dirumah akan membuatkan aku terkenangkan Sofea.Jika aku di Rumah Idaman Hati ini,ada doktor Anis yang akan "membawaku" bertemu dengan Sofea bila aku merindukannya.

Ya Allah,andai masaku telah tiba,ambilah nyawaku dalam iman yang sempurna.Jauhkanlah aku dari kehinaan tatkala menghadapi kematianku.Jauhkanlah aku dari azabMu Ya Arhamarrahimin.Sesungguhnya hanya padaMu aku meminta dan memohon pertolongan."

Ku panjatkan doaku sedalam-dalamnya.Hatiku terasa sayu sekali.Aku terasa seperti masaku di dunia ini semakin hampir ke penghujungnya.Terasa seperti bayangan Sofea memanggil-manggilku untuk bersamanya.Aku terasa seperti hidupku tawa dan semangatnya semakin sinar.Aku berjalan di taman sambil memegang baju berdarah kepunyaan sofea.Aku ingin mengambil angin pagi yang segar buat kali terakhirnya di sini.Doktor Anis mendekatiku.Memberi salam dan bertanya khabarku.

"Doktor,boleh tahu tak kenapa Sofea suruh saya kenal dengan doktor?" sudah lama soalan itu bergayut di fikiranku namun baru kali ini aku berkesempatan untuk bertanyakannya.Doktor Anis hanya tersenyum.Mirip sekali seperti Sofea.Ahhh..rindunya aku kepada sofea."Sebenarnya saya sudah kahwin"aku mengerutkan dahi.Rasa cemburu dan marah terasa membakar.Kenapa aku marah.Sabar Fazli.

"Tapi suami saya dah meninggal.Dia kemalangan semasa ingin membelikan saya hadiah sempena ulangtahun perkahwinan kami.Mulanya saya tidak dapat menerima pemergiannya,saya hampir gila.Saya pernah cuba untuk membunuh diri.Saya rasa hidup saya tidak bermakna lagi tanpa suami saya.Saya juga pernah dirawat di sini beberapa bulan kerana keadaan saya yang teruk.Saya marahkan orang sekeliling saya.Saya suka menyalahkan takdir dan menyalahkan diri saya.Kalau Fazli perasan tangan saya banyak parut.Saya sakitkan diri saya sendiri.Saya pernah potong nadi saya sampai saya pengsan.Saya pernah memakan ubat sampai tidak sedarkan diri.Tapi Allah sayangkan saya.Dia memeberi kesempatan saya untuk hidup.Kalau saya mati masa saya bunuh diri tu,tak tahulah.Tak mampu rasanya saya nak jawab persoalan di dalam kubur nanti.Setelah beberapa lama,barulah saya boleh terima hakikat.Sebenarnya Allah lebih sayangkan suami saya".

Astaghfirullah.Aku terdiam.Rupanya doktor Anis juga sama seperti aku.Kehilangan insan yang tersayang.Cerita doktor Anis menyelinap ke dalam hatiku.Sesungguhnya,baru sedikit dugaan yang aku tempuhi dalam hidup ini.Aku bangun dari tempat dudukku.Kepalaku terasa sakit yang amat sangat.Seperti mahu pecah kepalaku apabila kesakitan itu datang.Menjalar sehingga seluruh urat sarafku.Badanku lemah dan aku terjatuh di hadapan Doktor Anis.Darah yang mengalir di hidungku membasahi baju pemberian sofea.Aku digendongkan oleh pekerja di situ.Aku dibawa ke hospital.Ku lihat wajah mak,ayah,doktor Anis dan para petugas hospital.Wajah Sofea juga ku lihat ada.Sofea tersenyum kepadaku sama seperti bermulanya kenangan aku bersamanya dulu.

"Emak,ayah ,ampunkan segala dosa Fazli.Doktor Anis tolong jaga mak ayah saya baik-baik.Pesanku sebelum aku di bawa ke ICU.

Kini,aku bertarung dengan kesakitan.Dalam kesakitan yang ku tanggung,aku lihat Sofea berada di sisiku memberikan semangat agar aku cekal.Aku cuba senyum padanya dan ku hembuskan nafasku kuat-kuat.Pandanganku semakin gelap.Suara di sekelilingku semakin perlahan dan menjauh.Aku semakin lemah.Sakit yang datang kali ini tak mampu aku ungkap.Amat sangat sakitnya.Ya Allah...Asyhaduallailahaillallah...nafas terakhirku hirup.Dan aku telah pergi...aku menghadapi barah otak yang kritikal...Akhirnya dapat jua aku bertemu Sofea di pintu syurga......


(ASSALAMUALAIKUM BUAT PARA PEMBACA YANG SUDI MELUANGKAN WAKTU DAN SABAR MENUNGGU SETIAP EPISOD SOFEA INI.SAYA BEHARAP ANDA TERHIBUR DAN MEMAHAMI APA YANG HENDAK SAYA CUBA SAMPAIKAN.INI PERCUBAAN SAYA YANG KALI PERTAMA.MAAFKAN SAYA ANDAI ADA TERSILAP BAHASA DALAM KISAH INI.SETIAP KOMEN ANDA BERIKAN AKAN SAYA GUNAKAN UNTUK MEMPERBAIKI MUTU PENULISAN SAYA PADA MASA AKAN DATANG.TERIMA KASIH)

Wednesday, January 19, 2011

Sofea part 6


Sofea akan melanjutkan pelajaran dalam bidang psikologi.Memang itulah minatnya dari aku kenali dia lagi.Dia awal-awal sudah maklumkan padaku tentang minatnya itu.Dan aku tidak pula pernah membantah.Dia punya hak untuk berbuat apa saja dan aku sentiasa menghormati haknya.Pertemuan akhirku dengan Sofea sebelum dia mendaftarkan diri di universiti masih kuingat.Sempat lagi dia berlawak denganku.Tapi aku percaya dia hanya sekadar bergurau.

"Sofea dah nak pergi.Sofea harap fazli belajar pandai-pandai dan berubah menjadi budak yang matang ye.Jangan jadi macam Sofea,Sofea ni tak pandai.Setakat belajar psikologi je.Last-last nnti kerja kat hospital mental.Yela,nak faham perangai manusia ni,kena cari yang ada masalah.Baru ada kepelbagaian.Kalau setakat kaji orang yang normal,tak seronoklah.Kaji orang gila baru best."

"Hahahaha.."kadangkala kata-kata Sofea merapu.Seperti orang yang tidak berfikir.Namun apabila difikir balik,memang ada benarnya pendapatnya.

"Fazli dengar tak apa yang Sofea cakap ni.Sofea nak kerja kat hospital sakit jiwa.Fazli bagi tak?"

"Tanya orang pulak.Sofea yang nak kerja kenapa tanya orang pulak.Ikut suka Sofea la.Orang tak halang dan takkan halang,"aku menjawab jujur.

"Sofea nak kenal dengan manusia-manusia yang ada masalah dalam hidup mereka.Sofea nak tahu apa sebab mereka masuk hospital sakit jiwa.Sofea nak tahu apa yang mereka selalu nampak sampai mereka selalu menjerit dan kadang-kadang menagis tak tentu hala.Sebab apa yang Sofea tahu,bukan semua orang gila ni tak pandai.Ada yang ada ijazah lagi.Orang pandai la senang cakap.Cuma mereka ni selalunya jadi gila sebab tekanan".

"Sofea ni cakap macam pernah je jadi gila.Kalau orang ni jadi gila,boleh la Sofea rawat.Boleh kan.."aku mengujinya.

"Fazli ni..sampai bila nak bahasakan diri 'ORANG'.Dah lama kita kenal.Dulu masa mula-mula kita jumpa,boleh la nak bahasakan diri 'orang'.Sekarang dah setahun lebih kita kawan,takkan tak kenal Sofea lagi kot.Cubalah bahasakan diri tu sayang ke.Sejuk hati Sofea ni".

"Hmmm...tak mau"

"Tengok tu.Degil.Macam mana nak cium bau syurga kalau derhaka cakap isteri" Sofea menekankan suaranya apabila menyebut perkataan isteri.

"Cik Nurul Sofea..sejak bila awak jadi isteri saya.Cuba terangkan sikit".

"Hehehehe.Silap..Maksud Sofea bakal isteri.Tengoklah dalam masa 5 tahun lagi.Fazli mesti kena taat pada Sofea tau".

"Perasannya mak cik sorang ni.Sapa nak ikut cakap dia.Belum kahwin dah nak paksa-paksa.Macam mana kalau dah kawin nanti.Mesti Sofea jadi 'Queen Control'.Tak nak la kahwin dengan Sofea" aku sengaja menjual mahal dengan keadaan aku yang malu.

"Sapa kata Sofea nak kahwin dengan Fazli.Hahahaha.Sofea cakap kat itik dalam tasik tu.Fazli yang perasan..Weeeekkk" Sofea menudingkan jarinya ke arah itik yang berenang di tasik hadapan kami.Aku tahu dia sengaja berkata begitu kerana ingin mengalihkan kata-katanya tadi.

"Ooooo..cakap dengan itik rupanya.Tak pea.Sofea pergilah kahwin dengan itik tu.Kalau Sofea tak kahwin dengan itik tu,siap Sofea.Orang tunggu je jemputan kahwin Sofea dengan itik tu 5 tahun lagi"

"Fazli ni..tak boleh nak melawak langsung.Ni last kita jumpa.Nanti Sofea nak pergi jauh tau.Dah tak boleh jumpa Fazli lagi".

"Ok..bye.."

"Sampai hati Fazli.Cakap la elok-elok".Sofea menarik muka masam.

"Yela..Selamat tinggal wahai puteri ku sayang.Belajar pandai-pandai.Kalau dah jumpa dengan itik yang sesuai,bolehlah kenalkan dengan Fazli".

"Apa Fazli cakap tadi.Sofea salah dengar ke Fazli cakap?".

"Fazli cakap belajar pandai-pandai.Dengar tak?" aku seakan menjerit.

"Macam tu la sayang Sofea"

Kata-kata akhir Sofea menusuk ke kalbuku.Alangkah indahnya kata-kata itu andai memang tulus dari hatinya.Buat masa ini aku masih tidak mampu untuk meneka adakah benar apa yang lahir dari bibir Sofea itu juga lahir dari dasar hatinya.


Sofea mendapat ijazahnya setelah bertahun-tahun berhempas-pulas menuntut ilmu.Aku juga sama.Kami semakin sibuk dalam mengejar cita-cita masing-masing.

"Mak cik,saya sebenarnya dah lama pendam perasaan ni.Dah lama saya sukakan anak mak cik.Saya tak tahu bila saya mula sayangkan dia,tapi yang jelas saya perlukan dia dalam hidup saya.Saya hendak Fazli menjadi pendamping dalam hidup saya.Saya nak jadikan Fazli sebagai suami saya,"Aku kenal suara itu.Petang itu aku sakit kepala.Jadi aku hanya berehat di dalam bilik sahaja."Mak cik tak tahu nak cakap apa Sofea.Sofea tak bagi tahu Fazli ke pasal ni.Mak cik tak berani nak buat keputusan sebab yang nak kahwinnya kamu berdua.Bukan mak cik nak".

"Sebenarnya saya tak ada cakap apa pun pada Fazli.Saya takut dia salah anggap dan menolak saya.Jadi saya beranikan diri untuk terus beritahu mak cik"."Macam nilah.Nanti mak cik bincang dengan Fazli.Nanti kalau dia setuju,Fazli bawaklah mak cik dan pakcik dan rombongan datang.Jangan risau,Makcik pasti,Fazli akan setuju.Mak cik kenal anak mak cik," kata-kata mak membuatkan aku terkejut.Mak seperti terlalu yakin akan keputusan yang masih belum ku buat.Memanglah sudah lama aku mengharapkan detik ini akan tiba,namun aku mesti mengetahui adakah Sofea benar-benar untukku.

Setelah Sofea pulang,terus mak bertanya perihal permintaan Sofea.Aku tidak menjawab ya atau tidak.Cuma aku minta tempoh seminggu untuk memberikan keputusan yang pasti.Malamnya,aku mendirikan solat sunat Istikharah.Aku meminta petunjuk dari maha pencipta serta seluruh alam.Yang mencipta rasa sayang serta cinta.Aku tumpukan segala perhatianku dalam solat.Aku mahu petunjuk sebenar agar aku tak salah dalam memilih pendamping masa depanku.Aku timbang semua kebaikan dan keburukan Sofea.Keberanian Sofea untuk bertemu dengan mak membuatkan aku kagum.Tak pernah sekalipun dia menyatakan perasaannya secara terus-terang.Tetapi sekali dia bertindak,terus bertemu dengan makku.Memang dia seorang perempuan yang berani.

Majlis perkahwinan kami diadakan dengan meriah.Pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Jelapang Jaya kami jemput.Aku sempat bertemu dengan Ustazah Sabariah dan dia mengucapkan tahniah.Sempat juga dia berpesan agar pandai-pandailah aku menjaga kerukunan rumahtangga yang dibina.Hari-hari selepas perkahwinan kami diwarnai dengan cahaya kasih sayang.Ternyata memang Sofea menjadi kekasihku yang paling sempurna.Dia terlalu baik denganku.Walaupun dia sibuk bekerja dan keletihan,senyumannya tak pernah lekang dari mataku.

Sofea bekerja di Rumah Idaman Hati.Rumah Idaman Hati ialah sebuah tempat untuk pesakit yang mengalami masalah mental.Sofea bekerja sebagai doktor yang menguruskan pesakit-pesakit di situ.Itulah impian Sofea sejak awal aku kenali dirinya.Manakala aku pula bekerja sebagai arkitek di sebuah syarikat di ibu kota.Kini,dia telah berjaya mencapai impiannya dan aku juga sudah mencapai impianku untuk menikahinya..


!!AKAN BERSAMBUNG!!





Sofea part 5

Setahun telah berlalu,kini kami masing-masing bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan SPM yang akan berlangsung tidak lama lagi.Dalam tempoh itu,aku banyak berubah dari segi sikap aku kerana Sofea mengajar aku supaya berdisiplin.Aku gembira dan bahagia dengan Sofea.Suatu hari,aku dipanggil oleh Ustazah Sabariah.Aku ditanya tentang Sofea.Lebih tepat lagi tentang keakraban aku dengan Sofea.Aku takut.Aku tidak biasa dengan ustazah Sabariah.Walaupun dia guru kaunseling dan intonasi yang baru,bicaranya denganku tidaklah setegas mana,tapi aku tidak nafikan ketakutan dan malu menyelubungiku.Takut kerana tidak pernah berjumpa dan berbicara dengan guru kaunseling ini.Malu kerana aku dipanggil atas sebab keakraban aku dengan Sofea.Ustazah Sabariah memberitahuku bahawa dalam kondisi aku sebagai pelajar,harusnya perhatianku mestilah 110% kepada pelajaran dan bukannya pada cinta.Ustazah Sabariah mengigatkan aku Sofea akan menghadapi SPM tidak lama lagi.Peperiksaan SPM akan mencorakkan masa depannya.Juga aku yang akan menghadapi SPM.Ustazah SAbariah tidak lupa mengigatkan aku tentang batas-batas pergaulan dalam islam.Mulanya aku terasa marah juga apabila Ustazah Sabariah memanggilku hanya kerana ingin mengigatkan aku tentang itu.Aku bukan perkara yang tidak senonoh dengan Sofea.Hanya sekadar selalu berjumpa dan berbicara soal kehidupan masing-masing.Aku sama sekali tidak pernah berterus-terang tentang perasaanku terhadapanya.Kami cuma akrab sekadar kawan walaupun hatiku terselimut sekelumit rasa sayang yang mula bertapak.Salahkah andai aku sayangkan dirinya.Seingatku,aku tidak pernah melakukan perkara-perkara yang dilarang dalam islam.Sofea juga sama.Dia jelas-jelas menghormatiku.Tapi aku sedar,perbuatan ku menimbulkan fitnah.Aku dan Sofea yang menyebabkan fitnah itu.Banyak mata yang memandang perbuatan kami.Setelah aku muhasabah diri,barulah aku sedar sebenarnya ALLAH sayangkan aku.Lantas diilhamkanNYA ustazah Sabariah untuk menasihatiku.Terima Kasih Ustazah Sabariah kerana menasihatiku.

Sebenarnya Sofea juga dipanggil oleh Ustazah Suraya.Dia diingatkan tentang jawatannya sebagai penolong pengawas sekolah yang akan menjadi contoh kepada pelajar-pelajar lain.Jika dia tidak tunjukkan disiplin serta perangai yang baik,maka tidak hairan jika pelajar lain juga akan turut sama melakukan kesalahan yang sama.Setelah kejadian itu,aku semakin menyibukkan diriku dengan buku-buku bagi menghadapi peperiksaan SPM.Juga aku berpesan kepada Sofea yang aku hanya akan berbicara dengannya apabila ada perkara penting sahaja.Sofea juga kuingatkan agar memberi perhatian kepada pelajaran.Biarlah kami sama-sama mengejar cita-cita dahulu sebelum cinta.Masih segar dalam ingatanku kata-kata ustazah Sabariah yang aku rasakan amat dalam maksudnya.

"Andai benar Sofea diciptakan untuk awak,dia pasti tidak akan kemana.Percayalah,takdir awak telah ditulis olehNYA dan apabila tiba masanya awak akan bersatu dengan Sofea,pasti awak akan bersatu juga seperti Nabi Adam dan Hawa,Nabi Yusuf dan Zulaikha dan sepertimana Nabi Muhammad SAW dengan Siti Khadijah.Hanya takdir dan masa yang akan menentukan segalanya.Sabarlah.Buat masa ini ustazah hendak awak belajar.Bukan masanya lagi awak fikirkan soal itu.Jika awak gagal dalam pertarungan untuk mencari ilmu,pastinya awak akan kecewakan hati orang-orang yang sayangkan awak khususnya keluarga awak yang dah habiskan beberapa banyak wang untuk sekolahkan awak.Awak juga akan menyesal kerana masa serta umur awak dihabiskan dengan perkara yang sia-sia.Awak pelajar bijak.Sekarang ustazah berpesan dengan kebenaran dan kesabaran agar awak dapat fikirkan dengan sebaiknya tentang kepentingan masa dan alangkah ruginya andai masa awak di habiskan dengan perkara yang sia-sia.Tidak salah awak hendak sayangkan seseorang,tetapi jangan lah kerana itu,awak melakukan perkara yang merugikan."

"pada ketika awak serahkan cinta,cinta yang agung hanyalah cinta kepada pencipta,iaitu cinta yang pasti dan abadi.Tetapi sebagai manusia biasa yang dianugerahkan perasaan dan naluri,ustazah tahu,kita tetap akan mengharap kasih dan cinta sesama hambaNYA".Ustazah mengusap-usap belakangku.Aku terasa roh persaudaraan lahir dalam sentuhan itu.Terasa air mataku panas mengalir di pipi.Memang tidak dapat dinafikan kata-kata ustazah.Biar masa dan takdir yang menentukannya.Biar bagaimana aku sayangkan Sofea,andai bukan takdirku denganya,aku tidak mampu berbuat apa-apa.

Setelah kami saling tidak bertegur-sapa,barulah aku sedar aku memang menyayangi Sofea.Ternyata sukar untuk aku menumpukan perhatian kepada pelajaranku sepenuhnya.Aku sering terfikirkan Sofea.Tapi,aku cepat-cepat hapuskan ingatan itu.Aku mahu sukses dalam pelajaranku.Aku tidak mahu kerana cinta,aku terkandas dalam pelajaran.Tidak sanggup rasanya aku menatap wajah ibu dan ayah andainya perkara itu berlaku.Aku sayangkan Sofea tapi aku juga sayangkan ibu dan ayah yang menjaga aku sejak kecil.Biarlah cintaku juga berjaya apabila cita-citaku telah tercapai.Hidup dalam abad ini perlukan wang.Bukan aku mata duitan tapi aku juga tidak mahu masa depanku kelam dan susah kerana kegagalanku dalam pelajaran hari ini.

Beberapa bulan aku tidak bertemu dengan Sofea secara enpat mata.Kami bertemu kembali setelah kami masing-masing telah selesai menjalani peperiksaan SPM.Itupun aku berjumpa bersama dengan ibu yang menemani aku.Semoga kami di jauhkan dari api fitnah yang sentiasa akan membakar andai ada bibir yang membawa cerita.Semoga dengan kehadiran ibu,aku serta Sofea dapat menjaga percakapanku.

Keputusan Sofea ternyata cemerlang.Dia memang pelajar yang pintar.Semasa aku melanjutkan di sebuah universiti tempatan,Sofea telah pun tiada.Dia akan melanjutkan pelajaran di Universiti Selatan.Manakala aku pula di Utara.Hubungan aku dengan Sofea tetap seperti dulu.Tidak pula lahir sengketa antara kami.Aku masih lagi memendam perasaan ku.Biarlah aku tunggu waktu yang tepat untuk kuluahkan segalanya.Sofea juga tidak pernah menyatakan perasaan sebenar kepadaku.Cuma kadangkala dia terlepas cakap namun cepat dia mengalih topik dengan gurauannya.Itulah perangainya yang menambat hatiku.


!AKAN BERSAMBUNG!